maandag 26 augustus 2013

Koolrabi is hartstikke gezond

Koolrabi is hartstikke gezond




Koolrabi is een groente die uit Noord Europa stamt en lijkt op kool. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden en bevat veel vitamine B,C, kalium en magnesium.
Koolrabi is populair bij de Europeanen en domineert naast broccoli en bloemkool de Europese keuken. De groente is laag in calorieën en bevat veel vezels.

Een koolrabi bevat slechts 4 calorien.Koolrabi bevat antioxidanten die de vitale functies van het lichaam verbeteren. Koolrabi bevat ook isothiocyanaten die effectief werken tegen kanker.
Koolrabi groeit boven de grond en de knollen zijn bleekgroen of blauw violet van kleur.

Ónder de schil zitten allerlei kleuren geel en hij smaakt als bloemkool maar dan pittiger.
Indien je een koolrabi koopt moet je letten op de bladeren. Zien deze er vers en fris uit dan is ook de knol goed. Koolrabi is gevoelig voor uitdrogen dus bewaar ze op en koele plaats. Koolrabi kan je ook invriezen maar da moet je ze van te oren blancheren.

koolrabi kan je op verschillende manieren gebruiken en in tal van recepten.
Je kan koolrabi verwerken in de sla met bijvoorbeeld appel en rozijnen of net zo koken als wortels. je kan ze uithollen en vullen met champignons en dan twintig minuten in e over plaatsen.
Je kan met koolrabi dippen, in de soep gebruiken of ze vullen met rijst en gehakt.

Indien je koolrabi schoonmaakt snij je eerst de stengels van de knollen. Snij de knollen in plakjes, repen of blokjes. Je kan hem ook raspen voor een fijner effect. Indien je de groente kookt is het klaar in ongeveer 13 minuten. Bij stoven 15 minuten, magnetron 4 minuten, smoren 15 minuten en bij smoren ook 15 minuten.

Ik roerbak ook met koolrabi omdat ik weet dat hij super gezond is.
  • 2 koolrabi´s
  • 500 gram worteltjes
  • 250 gram mozzarella
  • 1 bosje basilicum
  • 2 eetlepels knoflook olie
  • 1 zakje pijnboom pitten
  • Naar smaak peper en zout
maak de koolrabi´s schoon en snij ze in kleine reepjes of blokjes. Ook de mozzarella snijden in blokjes en de basilicum fijn snijden. Verwarm de olie en doe de koolrabi en de worteltjes er in.

Doe de groente een beetje aan de kant en rooster dan de pijnboom pitten lekker bruin. Voeg de mozzarella toe en bak het geheel nog drie minuten door. Peper en zout er door, heerlijk.

Je kunt er natuurlijk allerlei variaties op bedenken!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten